Artık yeni çıkan telefonların neredeyse tümü sabit bataryalarla geliyor. Batarya ömrü bittiğinde ya da batarya bozulduğunda servis dışında kolaylıkla batarya değiştiremiyoruz.
Sabit bataryalarda değişim ciddi bir problem olduğu için artık bizler de mevcut bataryamızı nasıl daha sağlıklı ve uzun süre kullanırız derdine düştük.
Battery Company Cadex in makalesine göre bataryamızı düzenli aralıklarla şarj etmek, tamamen boşalıncaya kadar hiç bir şekilde şarj cihazına bağlamamak ya da her gün %100 şarj etmek gibi klişe bilgiler tamamen yanış.
Peki bakalım doğru şarj nasıl oluyormuş.
1. Cihazınızı Tüm Gece Şarjda Bırakmayın.
Cihazımız %100 doluluğa ulaştığında hala tam doluluğu korumak için ufak ufak aralıklarla bataryayı şarj etmeye devam eder. Bu da bataryamızı ağır stres altında bırakır. Bataryamız %100 olduğunda şarjdan ayırmamız tavsiye ediliyor.
2. Her Zaman %100 Şarj Etmeyin.
Makaleye göre Li-ion bataryaların %100 şarja ihtiyacı yok. Aksine yüksek voltaj stresine maruz kalmaması için %100 şarj etmemek gerekiyor. Yalnızca gün içerisinde ciddi kullanım yapacaksanız tam şarj etmeniz tavsiye ediliyor. Normal şartlarda %95 dolulukta kullanmanız batarya ömrünü artırır.
3. İmkan Bulduğunuz Zaman Şarj Etmekten Kaçınmayın.
Cihazınızın tam şarj ve tam boşalma döngüsünü korumaya çalışmayın. Yine Li-ion bataryalar gün içerisinde bir kaç kez şarj edilebilir şekilde tasarlanmıştır. Amacımız tam boşalma ve tam doldurma işlemlerini yapmayarak bataryamızı stres altında bulundurmamak.
4. Bataryayı Aşırı Sıcaktan Koruyun.
Şarj sırasında ısınan bataryaların optimum bir sıcaklık değerinde kalması gerekmektedir. Fazla ısıyı salmasını engelleyecek kalın kılıflardan kullanmamaya çalışın.